Rondreis Zuid Frankrijk, Provence & Cote d’Azur

Rondreis Zuid Frankrijk, Provence & Cote d’Azur

In de Provence & Cote d’Azur schijnt de zon gemiddeld 300 dagen per jaar! Het geweldige klimaat, de vele bezienswaardigheden en het diverse landschap maken de Zuid Franse Provence & Cote d’Azur de ideale plek voor een Cabrio of Camper Road Trip!

Toeren in je cabrio door de Provence

Velden met paarse lavendel, wijngaarden, kronkelende bergwegen, pittoreske dorpjes, pleintjes met fonteinen, terrasjes onder platanen en zon, veel zon! De Provence heeft een geweldig langschap en een perfect klimaat voor een heerlijke roadtrip.

Langs de Cote d’Azur over de boulevard in je cabrio

Volg de adembenemende kustlijn van ruim 400 km door authentieke havenstadjes als Cassis, Bandol en Sanary-sur-Mer en klassieke badplaatsen als Saint Tropez, Cannes, en de jetset stad Monaco. Geniet van de zee, wuivende palmen, het strand en heerlijke visgerechten op het terras in een van de haventjes. De Côte d’Azur heeft een afwisselend landschap van bossen, stranden, bergen en valleien. De kust wordt gekenmerkt door rotspartijen, stranden en baaien. Het zandstranden tref je er onder andere bij Le Lavandou en Fréjus. Voor de kust liggen enkele kleine eilandjes, waarvan de Iles d’Hyères en Iles de Lérins, ten zuiden van Cannes de meest bekende zijn.

Het klimaat in de Provence en de Cote d’Azur

De Provence heeft een subtropisch klimaat. De lente komt vroeg in de Provence en dat zorgt er voor dat vroeg in april de fruitbomen al prachtig in bloei kunnen staan. Het klimaat is mediterraans maar landelijker dan aan de Cote d’Azur. Dit maakt dat doorgaans de nachten wat koeler zijn dan aan de kust. Typisch voor de Provence is de Mistral. Deze koude wind kan plotseling komen opzetten door het Rhonedal en kan zomers zorgen voor een heerlijke verkoeling.

Langs de kust is het azuurblauwe zeewater de reden waar de kuststrook haar naam Côte d’Azur aan te danken heeft. De streek is bekend om haar zonovergoten mediterrane klimaat met gemiddeld zo’n drieduizend zonuren per jaar. Al halverwege maart begint de lente en in mei worden de eerste zomerse temperaturen al gemeten. Vanaf april neemt de kans op neerslag af. In de zomermaanden is het warm, maar zelden te heet. Soms steekt de Mistral de kop op, een koude en harde wind die vanuit noordwestelijke richting door het Rhônedal naar de Middellandse Zee blaast. De mistral zorgt voor een flinke daling van de temperatuur zowel van de lucht als van het zeewater.

Bezienswaardigheden die je gezien moet hebben in Zuid Frankrijk

Aix-en-Provence en omgeving

Aix-en-Provence is een buitengewoon elegante stad. Deze elegantie zie je terug in de altijd levendige straten, pleinen vol restaurants en terrassen onder prachtige plataan bomen. In Aix-en-Provence is de geschiedenis zichtbaar aanwezig met bouwkundige schoonheden en barokke wonderen.
Treed in de voetsporen van Cézanne (één van de grondleggers van de moderne schilderkunst) en bewonder de plekken en landschappen die de inspiratie vormden voor zijn schilderijen door het volgen van ‘Route Cezanne’ in de stad of langs de Sainte-Victoire. Een kalksteenmassief dat uit het groene landschap omhoog rijst.
Bezoek in de omgeving van Aix-en-Provence de wijngaarden en wijndomeinen (maar liefst 5 wijnen dragen het label AOC) of de olijfboomgaarden en oliemolens.

Enkele hoogtepunten van Aix-en-Provence
• Ontmoet Paul Cézanne in zijn meeste beroemde schilderijen. Bezoek het atelier van Cézanne en ga ruim 100 jaar terug in het leven van de schilder. Ontdek het huis waar hij schilder is geworden en wandel door de tuin van het familiehuis ‘Jas de Bouffan’. Bewonder zijn werken in het Musée Granet en een bezoek aan de steengroeven van Bibémus, tegenover de Saint-Victoire. Hier schilderde hij elf olieverfschilderijen en zestien aquarellen.
• Flaneer door de stad. Aix-en-Provence is bekend als 3e stad van de barokke architectuur, na Parijs en Versailles.
• Strijk neer op een van de terassen op de Cours Mirabeau. De oude rijlaan voor koetsen is de levendigste plek in Aix-en-Provence geworden.
• Bezoek het Musée Granet. Dit museum bevindt zich in het oude paleis van Malta en behoort tot de mooiste musea van Frankrijk met een permanente collectie van kunst uit de 14e tot de 20e eeuw.
• Bezoek de Provencaalse markt. In Aix-en-Provence is er elke dag markt: fruit- en groentenmarkt, boekenmarkt en een bloemenmarkt. De markt vormt de plek voor ontmoetingen en ontdekkingen.
• Geniet van de zwoele avonden. Dankzij het zachte klimaat blijven de terrassen in Aix-en-Provence tot laat gevuld. Daarnaast kun je terecht in de vele restaurants, barretjes, pubs, toneelzalen, bioscopen en theaters.

Luberon

De warme kleuren en het prachtige licht van de Luberon. Je kunt het ontdekken tijdens een trektocht onder de Provençaalse zon. In het natuurpark Luberon heeft de tijd stil gestaan, je treft er uitsluitend kleine wegen en elke tien kilometer een authentiek dorpje boven op een berg. In aangrenzende Vaucluse tref je enkele toeristische bezienswaardigheden zoals, Gordes (prachtig bergdorp), Fontaine de Vaucluse (natuurlijke bron), Roussillon (rood gekleurde aarde en okergroeves) en natuurlijk de Mont Ventoux.

De heuvels van de Luberon verrijzen uit het landschap net ten noorden van de Durance. De Luberon is bekend om prachtig licht, warme kleuren, muren van ‘pierre sèche’ (stenen zonder cement) en gevels die rood of geel gekleurd zijn door de natuurlijke oker van de Provençaalse Colorado, terrassen, beschaduwde pleintjes en de fonteinen. De tijd heeft daar stil gestaan. Op de berghellingen liggen wijngaarden en staan fruitbomen.

Vaucluse

De Vaucluse heeft een aantal uitzonderlijke natuurgebieden en een zeer waardevol cultuur- en architectuurerfgoed. Dit gebied, waar heuvels, bergen, lavendelvelden, woeste bergengtes en kliffen van oker elkaar opvolgen.
De hoofdstad van de Vaucluse is Avignon is de stad van de pausen die hier 600 jaar geleden woonden. Uit deze tijd stamt ook de stadsmuur en nog vele andere gebouwen. Uiteraard is Avignon ook bekend van de brug Pont St-Bénézet uit het liedje ‘sur le pont de Avignon’.
Gordes behoort tot een van de mooiste dorpen van Frankrijk, vele beroemdheden en kunstenaars hebben er hun intrek genomen. Meerdere invasies door de eeuwen heen dwong de plattelandsbevolking om toevlucht te nemen in de heuvels. Vandaar dat dit versterkte dorp zo prachtig op de berg ligt.
Een bijzondere bezienswaardigheid in de Vaucluse zijn de okerkliffen en de steengroeven van Roussillon. Ontdek hoe oker het landschap kleurt. Van fel geel naar oranje en zelfs vlammend rood als de zon onder gaat! De oker werd aanvankelijk gebruikt voor rotstekeningen, opnieuw ontdekt tijdens de Franse revolutie en een eeuw lang wereldwijd verkocht als kleurvaste kleurstof.
De Mont Ventoux is de enige berg in de Provence van deze hoogte (1912 meter). Het hoogteverschil met de voet van de berg bedraagt 1614 meter! Bij mooi helder weer kun je een groot deel van de Provence overzien en zelfs de Alpen zien liggen.

Les Alpilles

In de Alpilles tref je het goede leven gebaseerd op de wijn en olijfolie uit deze prachtige streek. Uiteraard kun je in de voetsporen treden van Van Gogh in Saint-Remy en Arles verbleef.

De Alpilles zijn een keten van kalkheuvels van ongeveer 350 meter hoog ten westen van de Luberon. In de vallei nabij Saint-Remy-de-Provence was de Romeinse nederzetting Glanum gebouwd, waarvan de opgravingen en de triomfboog te bezichtigen zijn. Vincent van Gogh verbleef geruime tijd in de Alpilles waar hij veel pijnbomen en cipressen schilderde. Hij woonde in Saint-Remy-de-Provence, waar hij werd behandeld in het nog steeds bestaande klooster Saint-Paul-de-Mausole en in Arles. In beide plaatsen zijn routes te volgen om in de voetsporen te treden van Van Gogh.
In Arles zijn nog veel sporen uit de rijke geschiedenis zichtbaar waaronder het amfitheater, de romeinse obelisk,  kathedraal Saint-Trophime en de Romaanse kerk Notre-Dame-de-la-Major uit de twaalfde eeuw.
Het plaatsje Les Baux-de-Provence draagt ook het predicaat ‘een van de mooiste dorpen van Frankrijk’. Het dorp is prachtig gerestaureerd en telt 22 monumenten. De middeleeuwse ruïne van de Citadelle des Baux ligt helemaal boven in het dorp, hier vandaan heb je een prachtig uitzicht over de regio.

La Camarque

De Camarque bied prachtige lange stranden, bovendien kun je er stieren, (wilde)paarden en flamingo’s bewonderen.

De Camargue is de uitmonding van de Rhone in de middellandse Zee. Het moeras en natuurgebied is vooral bekend vanwege de wilde grijs-witte Camargue paarden, de zwarte stieren en roze flamingo’s. Je kunt in de Camarque prachtig fietsen en paardrijden en een bezoek brengen aan de (niet bloedige) stierengevechten (Course Camarguaise) welke kunnen worden bezocht in de arena’s van onder andere Saintes-Maries-de-la-Mer.

Het meer van Saint-Croix en de Gorges du Verdon

Voor watersport kun je naast de zee ook naar de (Gorges du )Verdon en het meer van Saint-Croix welke midden in een beschermd natuurgebied liggen.

Het meer ‘Lac de Sainte-Croix’ is een prachtig meer met helderblauw water en zonovergoten stranden. Het meer is ontstaan door een dam in de rivier ‘Verdon’, op 40 meter diepte ligt het oude dorpje ‘Les Salles-sur-Verdon’. De oude gebouwen zijn nog steeds onder water te bewonderen. Het meer is zo’n 10 kilometer lang en op het breedste punt 3 kilometer breed.
Aan de oostkant van het meer liggen de Gorges-du-Verdon. Steile rotsen, kronkelende paadjes en helder blauw water. Prachtig om door te wandelen, klimmen, waterfietsen of kanoën. Ook is het mogelijk om helemaal de canyon te rijden. Dit is echter een route van meer dan 100 km en duurt een volle dag.

Cote Provencale

De Cote provencale is de prachtige kustlijn tussen de steden Marseille en Toulon, met de charmante plaatsjes als Cassis, Bandol, Saint-Cyr-sur-Mer en Sanary-sur-Mar.
Cassis is buiten het beeldige haventje bekend van zijn ‘Calanques’ ruige, maar prachtige krijtrotsen aan de kust van de Middellandse Zee. De Calanques van Cassis onderdeel van een van de mooiste natuurgebieden in Zuid-Frankrijk. Om de Calanques van Cassis echt goed te verkennen, is het aan te raden om een bootje te huren. Maar je kunt ook met je klassieker of cabrio een prachtige toertocht maken langs de ‘route-de-crete’ voor adembenemende uitzichten.
Ook Bandol is een mooi havenplaatsje, maar de Bandol is ook een eeuwenoude wijnstreek. In het achterland rond Cadiere-d’Azur en Castellet liggen de wijnranken tegen de heuvels aan. Je kunt er prachtige routes rijden langs bekende wijnhuizen.
Saint-Cyr-sur-Mer is een klassieke badplaats aan de prachtige baai van Lecques. Hier geven een zandstrand, de jachthaven en het stadje het plaatsje zijn typisch mediterrane allure.

(De baai van) Saint-Tropez

Een plaats die symbool staat voor de Côte d’Azur en het mondaine leven. Al vroeg kwamen kunstenaars en welgestelde Fransen op het bijzondere licht in de baai van Saint-Tropez af. Nu trekt het plaatsje meer dan 5 miljoen toeristen per jaar. Zomers kun je dan ook in een uren lange file belanden om zowel het plaatsje in als uit te komen. Het is dan ook een aanrader om de auto te parkeren in Port-Grimauld of een van de andere omliggende haventjes en Saint-Tropez per boot te bezoeken. Je komt dan aan in de sfeervolle jachthaven. Je kunt vervolgens te voet de haven, smalle straatjes en fraaie pleintjes bezoeken.

Route Napoleon

De Napoleonroute volgt de route die de keizer Napoleon volgde na zijn terugkeer van het eiland Elba. De voormalige Route Nationale 85 werd tot ‘Route Napoléon’ gedoopt in 1932 waarna er verschillende werkzaamheden werden uitgevoerd om het traject beter en mooier te maken. De route is 324 km lang en loopt van Golfe-Juan tot Grenoble en biedt onderweg grandioze panorama’s.
De belangrijkste plaatsen van deze historische route:
Op het strand van Golfe-Juan kwam Napoleon op 1 maart 1815 aan wal met zijn leger van 1100 man. Na de landing in Golfe-Juan trekt Napoleon naar Cannes, waar hij met zijn leger op het zand slaapt. Deze plaats wordt later de Croisette van Cannes genoemd. De militaire colonne van Napoleon arriveert er op 3 maart in Castellanne. Een bord aan de gevel van 34 in Rue Nationale herinnerd aan het bezoek van de Keizer. Op 4 maart arriveert Napoleon in Digne-les-Bains een bord in de Rue du Jeu de Paume herinnert aan het bezoek van de keizer.
Sisteron wordt op 5 maart aangedaan door Napoleon om te lunchen in het Hotel du Bras d’Or. Op 5 maart 1815 steekt Napoleon de Romeinse brug van Burle bij Gap over. Op 7 maart 1815 maakt Napoleon een triomfantelijke intocht in Grenoble waarna hij zonder tegenstand kon door trekken naar Parijs.

Vraag een offerte aan

Offerte aanvragen Frankrijk

Je wordt doorgestuurd naar ons offerte aanvraagformulier op weloveoldtimers.nl